Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Ei vain enemmistön Messias

Kouluikäinen lapsi reppu selässä ja pipo päässä kurkistaa talon ikkunasta sisään. Ikkunassa näkyy jouluvalot ja puupalikoista rakennettu kirkko.)

Kuva: Keksi Agency/Pia Ingberg, Helsingin seurakuntayhtymän kuvapankki

Eräänä marraskuisena päivänä anoppini tunsi tulleensa vanhaksi. Nyt hän on sitä joukkoa, jonka mielestä ”ennen oli kaikki paremmin”. Tunteen herättäjänä oli kirkkonummelaisen peruskoulun päätös perua barokkikonsertti. Koulu tulkitsi Händelin Messias-oratorion esittämisen tunnustukselliseksi uskonnolliseksi ohjelmaksi, jonka aikana tulee järjestää samantasoista tunnustuksetonta ohjelmaa. Barokkikonsertin järjestäjien mukaan Messias-oratorion esittäminen on kulttuurikasvatusta, joka sopii kaikille oppilaille. En syytä perumispäätöksen tehnyttä rehtoria. Uskonnonharjoituksen ja kulttuuriperinnön erottaminen vaatii työtä uskontotieteen ja teologian ammattilaisiltakin.

Anoppini turhautui nyky-Suomeen siinä, ettemme enää osaa kohdata kulttuuriperintömme kristillisiä vaikutteita luontevasti. Tunnistan hänen turhautumistaan itsessäni. Kristillisten vaikutteiden äärellä oleminen ei vielä vaadi yksilöä tunnustautumaan joksikin.

Samalla tunnistan katalan houkutuksen uhriutua luterilaisena kristittynä Suomessa, kun enemmistöasemamme murenee. Uhriutumisen sijaan meidän enemmistöuskonnon edustajien tulisi kärsivällisesti tukea maamme uskontolukutaitoa ja puolustaa myös vähemmistökatsomusten oikeutta olla osa kulttuuriperintöämme. Adventin aikaan on tarpeen muistaa Jeesusta, joka ei tullut ihmisten keskelle voimalla eikä väkivallalla. 

Händel-konsertti vuonna 2024 ei ole tilanne, jossa barokkimuusikot kutsuvat oppilaita ylistämään kanssaan Jumalaa. Ennemmin muusikot kutsuvat ylistämään musiikin taikaa kaiken arkisen keskellä. Jotkut kokevat tuossa taiassa yliluonnollisen Jumalan läsnäolon, toiset eivät. Sama koskee aikuisia, jotka pakkautuvat Tuomiokirkkoon kuuntelemaan Bachin Jouluoratoriota – en kutsuisi tilaisuutta ylistysillaksi.

Näinä kulttuurista leikkaamisen aikoina toivon, että tuemme kaikin keinoin kulttuurintekijöitä ja eritaustaisten kansalaisten pääsyä kulttuurin äärelle. Olipa katsomuksesi mikä tahansa, toivon että saat kokea tänä jouluna jotain ylimaallista hyvää.

Teksti: Tiia Orpana
rippikoulupastori
Oulunkylän seurakunta

Kuva: Keksi Agency/Pia Ingberg, Helsingin seurakuntayhtymän kuvapankki

Share