Muusta Suomesta poiketen Helsingissä käydään vain yhdet vaalit. Sote-asiat päätetään täällä kaupunginvaltuustossa. Miten ehdokkaat näkevät alueen isoimmat ongelmat, jotka voisi tiivistää kolmeen teemaan: terveysasemat, varhaiskasvatus ja vanhustenhoito.
Oulunkylän terveysaseman on suunniteltu muodostuvan uudeksi alueelliseksi sote-palveluiden keskukseksi, joka korvaisi Maunulan ja Paloheinän terveysasemat. Nykyisen terveysaseman tilalle rakennettaisiin suurempi sote-palveluiden keskus. Ehdokkaista suurin osa kannattaa lähiterveysasemia, keskitettyä sotekeskusta kannattavat Sini Korpinen ja Arto Haatanen. Jotkut toivat esille molempien mallien tarpeen erilaisten palveluiden mahdollistajina (Hilkka Ahde, Mio Kortelainen, Salla Kuva, Sami Kuusela, Sami (Frank) Muttilainen, Jaana Närö, Toni Pakarinen, Markku Partanen, Nina Suomalainen, Peppi Tervo-Hiltula) ja tarpeen palveluiden modernisointiin (Jukka Makkonen).
Varhaiskasvatuksen ongelmat moninaisia
Varhaiskasvatuksen ongelmat ovat viime vuosina keskittyneet niin työntekijäpulaan kuin varhaiskasvatuksen paikkojen saatavuuteen. Oulunkylässä paikoista on ollut pulaa jo pitkään. Toisaalta haasteita aiheuttavat myös päiväkotien työolot ja erityistä tukea tarvitsevien lasten kasvava määrä.
Ehdokkaat lähtisivät taklaamaan ongelmia erityisesti resurssien lisäämisellä. Varhaiskasvatuksessa pitäisi pyrkiä pitämään kiinni työntekijöistä sopivien ryhmäkokojen/kohtuullisen kokoisten päiväkotien (Hilkka Ahde, Susanna Airola, Mio Kortelainen, Salla Kuva, Hanna Mithiku, Toni Pakarinen, Markku Partanen, Susanna Pitkänen, Tiina Rytky, Petteri Sortes) ja palkan/riittävän rahoituksen avulla (Hilkka Ahde, Maija Hakanen, Juha Koikkalainen, Sini Korpinen, Sami Kuusela, Sirpa Kärkkäinen, Hanna Mithiku, Sami (Frank) Muttilainen, Toni Pakarinen, Susanna Pitkänen, Tiina Rytky, Miina-Maija Simonen, Nina Suomalainen, Peppi Tervo-Hiltula) sekä kansainvälisten rekrytointien kautta (Nina Suomalainen).
Pätevän henkilöstön saatavuus täydennyskoulutuksella (Hilkka Ahde, Sini Korpinen, Jaana Närö, Tiina Rytky) ja terveet sekä monikäyttöiset tilat (Sini Korpinen, Jaana Närö) ovat myös tärkeitä. Helsinki-lisän säilyttäminen yksityiselle päivähoidolle ja pienet yksiköt (Jukka Makkonen) auttavat ja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyötä pitäisi tehostaa, jotta tuen tarpeet tunnistetaan ajoissa (Salla Kuva, Hanna Mithiku). Kohtuuhintaisia asuntojakin tarvitaan, jotta henkilöstöllä on varaa asua Helsingissä (Hilkka Ahde). Maksutonta varhaiskasvatustakin ehdotettiin (Ilkka Taipale).
Mistä löytyy vanhustenhoidon viisasten kivi?
Jos varhaiskasvatuksessa on omat haasteensa, niitä ei puutu myöskään elämänkaaren toisesta päästä. Suomessa väestö ikääntyy ja erityisesti ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien muistisairaiden vanhusten määrä kasvaa. Kotihoitoon panostamisella on hyvät puolensa niin vanhusten elämänlaadun kuin kaupungin taloudenkin kannalta, mutta mitä tehdään sitten, kun kotona ei enää voi olla?
Kodinomaista palvelua ja palvelutaloja tarvitaan lisää (Hilkka Ahde, Susanna Airola, Hanna Mithiku, Markku Partanen, Petteri Sortes, Peppi Tervo-Hiltula) myös tilapäissijoituksena omaishoitajan hengähdystaukojen mahdollistajana ja omaishoitajille työterveyshuolto (Hilkka Ahde, Peppi Tervo-Hiltula). Omaishoitoon tulisi suhtautua kokoaikaisena työnä (Sami (Frank) Muttilainen). Ympärivuorokautiseen hoivaan pitää päästä lain säätämässä ajassa (Sini Korpinen) ja sen palveluja tarvitaan lisää (Hilkka Ahde, Jaana Närö).
Palveluita tulee tarkastella kokonaisuutena, joka kattaa ympärivuorokautisen hoidon, asumispalvelut, kotihoidon ja omaishoidon, sekä omaisten tuen (Toni Pakarinen). Kotihoidon, palveluasumisen ja ennaltaehkäisevien palveluiden laatuun pitää panostaa (Salla Kuva). Mutta kotihoitoon tarvitaan vielä enemmän resursseja (Susanna Airola, Maija Hakanen, Hanna Mithiku, Juha Koikkalainen, Mio Kortelainen, Jukka Makkonen, Jaana Närö, Markku Partanen).
Päiväsairaalat pitäisi palauttaa palveluvalikoimaan (Sirpa Kärkkäinen). Vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen tulee olla kunnollinen, esim 0,7 (Hilkka Ahde, Tiina Rytky). Vanhusten neuvolat ja geriatrit tarvitaan kaikkialle (Ilkka Taipale). Sosiaalityöntekijöiden pitäisi käydä kaikkien hoivaa ja palveluita tarvitsevien vanhusten asiat läpi heidän ja omaisten kanssa (Susanna Pitkänen). Tai sitten asiakkaita pitäisi keskittää enemmän isompiin yksiköihin (Arto Haatanen).
Teksti ja kuva: Susan Wilander