Kaupungin tiedotus ei tunnu tavoittavan asukkaita, ja silloinkin kun se tavoittaa, asukkaiden palaute ja ehdotukset eivät saa vastakaikua. Miten ehdokkaat parantaisivat asukkaiden ja kaupungin välistä yhteistoimintaa?
Tarvitaan lisää aikaa suunnitteluun, jota saadaan yli vaalikausien ulottuvalla yhteispelillä puolueiden kesken. Silloin asukkaita ehditään kuulla ja heidän näkemyksensä huomioida (Peppi Tervo-Hiltula). Asukkaita tulisikin kuulla jo varhaisessa suunnittelun vaiheessa (Hilkka Ahde, Sami Kuusela, Salla Kuva, Jaana Närö, Toni Pakarinen, Petteri Sortes, Nina Suomalainen).
Kaupunki voisi rakentaa OmaKanta-järjestelmän kaltaisen viestintäjärjestelmän, jossa tiedottaa asukkaille ja kysyä mielipiteitä (Juha Koikkalainen) tai ylipäätään kehittää alueellisia tiedonvälityksen kanavia (Susanna Airola, Markku Partanen) ja tehdä erottuvaa viestintää (Sini Korpinen). Kaupunki voisi tiedotuksessa tehdä yhteistyötä kaupunginosayhdistysten kanssa (Toni Pakarinen) kuten myös paikallismedian (Sami Kuusela). Ostoskeskuksessa tai muualla voisi olla digitaalinen näyttötaulu, jossa alueen tapahtumat ja asiat esitellään (Mio Kortelainen, Sirpa Kärkkäinen). Monikanavainen ja monikielinen tiedotus parantaisi saavutettavuutta (Hanna Mithiku).
Kaupungin tulisi myös enemmän jalkautua kaupunginosiin tapaamaan asukkaita (Maija Hakanen, Miina-Maija Simonen) ja antaa osallistuvalle budjetoinnille todellista päätösvaltaa kaupunginosavaltuustojen kautta (Arto Haatanen, Maija Hakanen). Lähidemokratian lisääminen parantaisi tilannetta – Oulunkylä on itsessään keskisuuren kaupungin kokoinen asukasmäärältään (Susanna Pitkänen).
Osallistuva budjetointi, asukasraadit tai satunnaisotannalla kerätyt asukaspaneelit tuovat päätösvaltaa asukkaille (Hilkka Ahde, Toni Pakarinen, Tiina Rytky) tai kehittämisryhmät/työpajat, joissa asukkailla on suora mahdollisuus vaikuttaa (Sami Kuusela, Hanna Mithiku). Myös asukkaalla itsellään on vastuu ottaa selvää asioista (Miina-Maija Simonen).
Teksti: Susan Wilander