Kaupunkisuunnittelu on aihe, jossa on vaikea onnistua. Ei ole niin pientä asiaa, ettei siihen löytyisi sekä kannattajia, että vastustajia. Kaavoitusasiat ovat tämänkin lehden kovaa ydintä, koska niissä kaupunkilaisten erilaiset intressit törmäävät näkyvimmin ja päätösten vaikutukset kantavat vuosikymmenien päähän.
Pyysimme ehdokkaita nimeämään kaupunkisuunnittelun 3 tärkeintä asiaa. Ylivoimaisesti eniten mainintoja sai toimivat liikenneyhteydet. Erityisesti julkisen liikenteen sujuvuuteen halutaan panostaa, mutta muitakaan liikennemuotoja ei haluta unohtaa (Susanna Airola, Arto Haatanen, Maija Hakanen, Juha Koikkalainen, Sini Korpinen, Mio Kortelainen, Sami Kuusela, Sirpa Kärkkäinen, Hanna Mithiku, Toni Pakarinen, Miina-Maija Simonen, Petteri Sortes, Nina Suomalainen, Peppi Tervo-Hiltula). Myös maksutonta joukkoliikennettä ehdotettiin (Ilkka Taipale).
Lähes yhtä vahvasti nousi esille lähiluonnon säilyttäminen (Arto Haatanen, Maija Hakanen, Juha Koikkalainen, Salla Kuva, Sirpa Kärkkäinen, Jukka Makkonen, Toni Pakarinen, Tiina Rytky, Miina-Maija Simonen, Nina Suomalainen) tai lisääminen (Susanna Pitkänen).
Riittävän ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon nostivat kolmen kärkeen useat ehdokkaat (Hilkka Ahde, Arto Haatanen, Juha Koikkalainen, Sirpa Kärkkäinen, Hanna Mithiku, Tiina Rytky, Peppi Tervo-Hiltula).
Lähes yhtä tärkeänä nähdään toimivien lähipalveluiden turvaaminen (Maija Hakanen, Markku Partanen, Susanna Pitkänen, Tiina Rytky, Peppi Tervo-Hiltula).
Viihtyisiä ja omaleimaisia asuinalueita halutaan vaalia. Asumisviihtyvyys (Susanna Airola, Arto Haatanen, Hanna Mithiku, Jaana Närö), alueiden omaleimaisuuden säilyttäminen (Jukka Makkonen, Toni Pakarinen, Markku Partanen) tai suuremman itsenäisyyden luominen (Ilkka Taipale) ja lisäksi vehreät sekä turvalliset asuinalueet (Hilkka Ahde, Susanna Pitkänen) nostettiin kaupunkisuunnittelukriteerien kärkeen.
Neljä ehdokasta nimesi asuinalueiden segregaation estämisen (Sini Korpinen, Mio Kortelainen, Sami Kuusela ja Miina-Maija Simonen). Kaupungin elinvoimaisuuden turvaaminen (Mio Kortelainen, Nina Suomalainen) tai kestävä kasvu/kasvun mahdollistaminen (Sami Kuusela, Jaana Närö) saivat joitain mainintoja sekä kestävä ja toimiva yhdyskuntarakenne (Hilkka Ahde).
Lisäksi yksittäisiä mainintoja tuli varsin erilaisille kaupunkisuunnittelun näkökohdille: Sini Korpinen nimesi tiiviin kaupunkirakenteen ilmastolle parhaana vaihtoehtona, Sami (Frank) Muttilainen kulttuuriperinnön vaalimisen ja kestävän rakentamisen. Asukkaiden kuunteleminen (Salla Kuva, Petteri Sortes), rakennusgettojen välttäminen (Pekka Nurmi) ja alueiden suunnittelu kokonaisuuksina (Susanna Airola, Salla Kuva) mainittiin. Elinkustannusten pitäminen kohtuullisina (Hanna Mithiku) sekä kaikkien liikennemuotojen tasapuolinen kohtelu (Markku Partanen) nostettiin myös esille. Radikaalein idea lienee Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistäminen ja yhteinen kaupunkisuunnittelu (Ilkka Taipale).
Puretaanko vai säilytetäänkö?
Oulunkylässä keskustellaan niin kauppakeskuksen kuin kirkonkin purkamisesta vs säilyttämisestä. Vanhojen rakennusten kohtalo on laajemminkin pinnalla juuri nyt. Miten kaupungin pitäisi suhtautua kysymykseen? Ehdokkaista noin puolet sanoi, että kummallekin on paikkansa. Kymmenen ehdokasta kallistui enemmän säilyttämisen puolelle (Arto Haatanen, Maija Hakanen, Mio Kortelainen, Jukka Makkonen, Sami (Frank) Muttilainen, Susanna Pitkänen, Tiina Rytky, Miina-Maija Simonen, Nina Suomalainen, Ilkka Taipale) ja yksi ehdokas purkamisen puolelle (Pekka Nurmi).
Miten kasvavan kaupungin tarpeet ja viheralueiden säilyttäminen saadaan sopimaan yhteen?
Ehdokkaat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että tarvittavan rakennusalan kasvun ja viheralueiden säilymisen ratkaisu löytyy tiiviimmästä ja myös ylöspäin suuntautuvasta rakentamisesta, jolloin viheralueita voidaan säilyttää paremmin isompina, yhtenäisinä kokonaisuuksina. Useat ehdokkaat mainitsivat kokonaissuunnittelun merkityksen ja jopa Sipoo ja muut naapurikunnat otettiin mukaan suunnitelmiin.
Teksti ja kuva: Susan Wilander