Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Maija Hakanen, Asukkaiden ääni -yhteislista

Mitkä ovat kaupunkisuunnittelun 3 tärkeintä asiaa?

Lähiluonnon turvaaminen, lähipalveluiden turvaaminen ja julkinen liikenne.

Pitäisikö kaupunkisuunnittelussa purkaa vai säilyttää?

Säilyttää.

Miten Helsinki pystyy vastaamaan kasvavan kaupungin tarpeisiin ja samalla säilyttämään kunnolliset viheralueet?

Jo yleiskaava 2016 laadinnan yhteydessä mm. Keskuspuistoryhmä osoitti, että asuntorakentamisen tavoitteet voidaan saavuttaa ilman että viheralueet otetaan rakentamisen käyttöön. Keinoja ovat mm. olemassa oleva kaavavaranto, asumisväljyystavoitteiden kohtuullistaminen, toimitilatavoitteiden järkevöittäminen, tonttien käyttötarkoituksen muutokset ja asukkaiden hyväksymä täydennysrakentaminen.

Miten Oulunkylästä voisi tulla urheilutapahtumien keskus, säilyttäen samalla asumisviihtyvyyden?

Oulunkylän nykyisenkaltainen liikuntapuisto luo hyvät puitteet Oulunkylään soveltuvalle urheilukeskukselle. Gnistaninen menestys on lisännyt huimasti Oulunkylän tunnettavutta urheilu- ja liikuntapaikkana. Hyvä Gnistan!

Ogelin kauppakeskuksen ja kirkon tulevaisuus on edelleen auki. Mitä sinä haluaisit näillä paikoilla nähdä tulevaisuudessa?

Vastustan jyrkästi koko Pohjois-Helsingin teveysasemien keskittämistä Ogelin tilalle rakennettavaan megakeskukseen. Keskittäminen vaikeuttaa nykyisten terveysasemien käyttäjien elämään ja aiheuttaa Oulunkylään liikenneongelman. Mielestäni ei ole tarvetta Ogelin purkamiseen, kuten ei myöskään arkkitehtonisesti arvokkaan kirkon. Purkamisen sijaan kirkko tulee peruskorjata.

Miten yritysten toimintaedellytyksiä voisi parantaa kaupungin taholta?

Kaupungin tulee tarjota yritystoiminnalle riittävä tonttivaranto ja kohtuulliset tonttivuokrat. Erityiskysymyksenä nostaisin esille vähittäiskaupan, jossa suurten kauppakeskusten sijasta kaavoituksella tulee tukea lähimyymälöitä. Monet asukkaiden elämää helpottavat kunnan ratkaisut parantavat työvoiman saatavuutta, esim. koulutus.

Miten kaupungin tiedotus tavoittaisi paremmin asukkaat nykyisessä mediaympäristössä?

Kaupungin tulee jatkaa ja kehittää nykyistä sähköistä tiedottamista, mutta samalla moninkertaistaa jalkautuminen kaupunginosiin ja tavata kaupunkilaisia kasvokkain.

Miten kaupungin suunnittelu- ja päätösjärjestelmässä paikallisten asukkaiden näkemykset otettaisiin paremmin huomioon?

Osallistuvaa budjetointia tulee kehittää antamalla sille todellista päätösvaltaa ja liittämällä se kaupunginosavaltuustojen perustamiseen. Kaavoituksessa tulee siirtyä näennäiskuulemisesta asukkaiden äänen huomioon ottamiseen.

Lähiterveysasemat vai keskitetyt sote-palvelut?

Ehdottomasti lähiterveysasemat.

Milloin ja miten Helsingissä päästään toimivaan omalääkärimalliin?

Suurin ongelma tuntuu olevan johtamisessa ja organisoimisessa, resurssien alibudjetoinnin ohella. Jos nämä saadaan kuntoon, toimivaan omalääkärimalliin voidaan päästä nopeastikin, kuten Kivikossa tehty kokeilu osoitti. Omalääkäri ja omahoitaja -mallin tulee perustua riittävän pieneen väestövastuuseen, jotta lääkäri ja hoitaja tuntevat potilaansa ja alueen tarpeet.

Miten varhaiskasvatuksen ongelmat ratkaistaan Helsingissä?

Työvoiman saatavuus lienee pahin ongelma. Parhaiten työvoima tuntuu pysyvän muissa kun jättipäiväkodeissa. Varhaiskasvattajat ansaitsisivat myös paremmat palkat.

Miten vanhustenhoito järjestetään niin, etteivät omaiset näänny hoitovastuun alle ja vanhukset saavat tarvitsemansa avun?

Helsinki on rikas kaupunki ja sillä on kaikki edellytykset tarjota riittävästi ympärivuorokautista ja kotihoitoa. Kotihoidon resursseja tulee parantaa, jotta hoitajilla on enemmän aikaa.

Jos tulet valituksi, mikä on tärkein hanke tai asia, jota haluat edistää?

Lähiluonnon ja lähipalveluiden puolustaminen.

Mikä on lempipaikkasi omalla asuinalueellasi ja miksi?

Keskuspuisto, koska se on oma lähivirkistysalueeni.

Share