Mitkä ovat kaupunkisuunnittelun 3 tärkeintä asiaa?
Turvallisen liikkumisen kehittäminen, kohtuuhintaisen asumisen varmistaminen sekä palveluiden äärelle pääsemisestä huolehtiminen.
Pitäisikö kaupunkisuunnittelussa purkaa vai säilyttää?
Tärkeintä on huolehtia, että tonttimaan käyttö on järkevää. Tarvitaanko alueella asuntoja vai tiloja teollisuudelle määrittää sitä, miten maata kannattaa käyttää.
Miten Helsinki pystyy vastaamaan kasvavan kaupungin tarpeisiin ja samalla säilyttämään kunnolliset viheralueet?
Hyvällä suunnittelulla, osallistamalla aidosti asukkaita sekä tietoisesti lisäämällä viheralueiden määrää.
Miten Oulunkylästä voisi tulla urheilutapahtumien keskus, säilyttäen samalla asumisviihtyvyyden?
Oulunkylän seudulle on tehty paljon hyvää julkisten liikennevälineiden yhteyksien kehittämistä. Tämä vähentää painetta yksityisautoiluun, joka vaatii myös paljon parkkitilaa. Huomioimalla liikennevirrat sekä esimerkiksi tapahtumien ajankohdilla asumismukavuuden, Ogelista voi tulla urheilutapahtumien keskus. Lisää tosin infraa ja urheilupaikkoja tosin tarvitsee rakentaa isompia tapahtumia varten.
Ogelin kauppakeskuksen ja kirkon tulevaisuus on edelleen auki. Mitä sinä haluaisit näillä paikoilla nähdä tulevaisuudessa?
Ogelin kauppakeskus on keskeisellä paikalla ja liikenteen solmukohdassa. Sen palveluille on jatkossakin tarvetta, joten palveluiden säilyminen alueella tulee huolehtia. Kirkon osalta on sääli, että korjauskustannukset ovat suuret. On ymmärrettävää, että se hankaloittaa kirkon säästämistä. Ihmisillä on kuitenkin tarve tulla yhteen, joten toivottavasti tulevaisuudessa alueella on “yhteinen olohuone”.
Miten yritysten toimintaedellytyksiä voisi parantaa kaupungin taholta?
Esimerkiksi kehittämällä työvoiman osaamista yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Uusien yrittäjien tuki ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen tunnetaan vähän heikosti, eli siitä tiedottamalla voisi syntyä lisää työpaikkoja. Kaikki yritykset eivät tarvitse isoja tiloja, ja kaupunki voisi mahdollistaa yhteistilojen käyttöä vielä nykyistä enemmän.
Miten kaupungin tiedotus tavoittaisi paremmin asukkaat nykyisessä mediaympäristössä?
Nykyinen lehti ja sometiedotus tavoittavat osan. Olennaista on, että tiedon löytäisi, kun sitä tarvitsee. Kaupungin tiedotus on hyvää – Helsinki-kanava oli koronavuosina tärkeä tiedotuskanava.
Miten kaupungin suunnittelu- ja päätösjärjestelmässä paikallisten asukkaiden näkemykset otettaisiin paremmin huomioon?
Kiireessä osallisuus jää kursiiviseksi. Monesti tarvittaisiin lisää aikaa asioiden suunnitteluun. Yli kausien ulottuvalla yhteispelillä aikalisä voidaan ottaa tarvittaessa. Tarvitaan siis useampien puolueiden yhteistyötä ja tahtotilaa, jotta asukkaita ehditään kuulla ja heidän näkemyksensä huomioida. Helsingillä on jo monta hyvää kanavaa palautteelle!
Lähiterveysasemat vai keskitetyt sote-palvelut?
Ennaltaehkäisyssä lähiterveysaseman helppous vähentää tarvetta erikoissairaanhoidolle. Erikoissairaanhoidossa taas keskitetyt sote-palvelut palvelevat paremmin. Kannatan itse pienempiä yksiköitä.
Milloin ja miten Helsingissä päästään toimivaan omalääkärimalliin?
Toivottavasti esimerkiksi Oulunkylän suurkeskuksen osalta voitaisiin vielä pohtia, onko se paras tapa järjestää terveydenhuoltoa. Esimerkiksi Maunulan terveysasemalla omalääkärimalli toimi jo viime vuosikymmenellä hyvin, ja Paloheinässä laadukkaaseen terveyskeskushoitoon pääsee nopeasti. Olennaista on, että myös lääkärit viihtyvät töissä. Näin omalääkärimalli on alun perinkin mahdollinen.
Miten varhaiskasvatuksen ongelmat ratkaistaan Helsingissä?
Aloittamalla pitovoimasta huolehtiminen työntekijöistä: resurssoimalla sopivia ryhmäkokoja, panostamalla kilpailukykyiseen palkkaan sekä lisäämällä resursseja. Tiloja ja tukipalveluita tulee myös tarkastella.
Miten vanhustenhoito järjestetään niin, etteivät omaiset näänny hoitovastuun alle ja vanhukset saavat tarvitsemansa avun?
Kotihoidonomaista palvelua tarvitaan lisää. Tämä on kustannuskysymys. Myös omaishoitajat tarvitsevat vaativasta tehtävästä taukoja niin, että omainen voi olla huolehdittavana kodinomaisessa hoidossa.
Jos tulet valituksi, mikä on tärkein hanke tai asia, jota haluat edistää?
Palveluiden säilyttäminen, turvallinen ja arjessa sujuva liikkuminen sekä työelämäkysymykset.
Mikä on lempipaikkasi omalla asuinalueellasi ja miksi?
Asun Pakilassa, ja käyn usein esimerkiksi kirjastossa Paloheinässä ja Maunulassa sekä ulkoilen Paloheinässä ja Maunulan majan ympäristössä. Myös Etupellon leikkipuistosta on paljon kivoja muistoja!