Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Taiteilijakoteja Oulunkylässä

Ateljeetalot

Oulunkylän ateljeetaloissa on asuin- ja työtilat 17 kuvataiteilijalle. Kuva: Raimo Anttila.

Oulunkylän ateljeetalot sijaitsevat hieman piilossa pientaloalueella Henrik Sohlbergintiellä. Suomen Taitelijaseuran Ateljeesäätiön omistamissa taloissa on asunut ja työskennellyt lukuisia taiteilijoita vuodesta 1976 lähtien.

Ateljeesäätiö on suomalaisten kuvataiteilijoiden vuonna 1990 perustama säätiö. Sen toiminta-ajatuksena on hankkia ja vuokrata kuvataiteilijoille kohtuuhintaisia ateljeita, ateljeeasuntoja ja muita työtiloja.

Oulunkylän neljässä ateljeetalossa on yhteensä 17 ateljeeasuntoa, joiden koot vaihtelevat 88 m² ja 118,5 m² välillä, sekä yksi erillinen työtila. Talojen yhteispinta-ala on 1822 m².

Suomen Taiteilijaseura hankki 1950-luvulla Oulunkylän yhteiskoulun entisen kiinteistön taiteilijakäyttöön. Nykyiset ateljeetalot rakennettiin korvaamaan tätä kiinteistöä vuonna 1976.

Kuvataiteilija Simo Suoniemi on työskennellyt Oulunkylän ateljeetalossa jo 25 vuotta.
– Ateljeetaloihin on yleinen haku vapautuneeseen ateljeeseen, Suomen taiteilijaseuran Ateljeesäätiön johtokunta valitsee hakijoiden joukosta vuokralaisen ateljeeasuntoon. Asunto-oikeus on 10 vuotta kerrallaan. Jos päätoiminen kuvataiteilija jatkaa työskentelyään, on mahdollisuus anoa vuokrasuhdetta seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, Simo Suoniemi kertoo.

Ateljeetalossa asutaan tyypillisesti pitkään.
– Alkuperäisiä asukkaita on vielä muutama jäljellä. Koska asukasvalinnoissa painotetaan jo aseman saavuttamista, asukkaat ovat vähän varttuneita taiteilijoita, Simo Suoniemi kuvailee.

Taiteilijoiden täyttämässä taloyhtiössä löytyy sekä yhteisöllisyyttä että monenlaisia sattumuksia.
– Nykyasukkaat tapailevat suuremmalla joukolla kesäisin yhteisellä pihalla. Kommelluksia on sattunut kymmeniä vuosien varrella. Alkuvuosina taksimiehet tunsivat Ateljeetalot nimellä “pikkunikkilä”, nykyään termi on täysin tuntematon, Simo Suoniemi kertoo.

Oulunkylä on luovan työn tekijöille inspiroiva asuinpaikka.
– Oulunkylän pohjoisen osan huvilakaupunkimaisuus tuntuu asukkaista hyvältä. Luonnonläheisyys on suosittu etu. Oulunkyläläisyys joskus näyttäytyy teoksissa, esim. omissa teoksissani Vantaan-joen maisemat, Simo Suoniemi kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Simo Suoniemi

Share