Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Käsityön taikaa jo toisessa polvessa

Sasu Turunen leikkaamassa miehen hiuksia

Sasu Turunen nauttii työnsä ihmisläheisyydestä. Kuva: Pia Salolainen.

Hiusateljee aloitti toimintansa Rajametsäntiellä Maunulassa vuonna 1974. Pertti Turusen parturikampaamo on sen jälkeen kasvanut. Ogelin kauppakeskukseen Hiusateljee siirtyi 1987; siellä toimintaa on vetänyt jo parikymmentä vuotta Turusen poika Sasu.

Vuosien varrella kampaamoiden perustoiminta on pysynyt samana, mutta ympäristö, tekniikat ja käytetyt tuotteet ovat muuttuneet. Tietyt asiat ovat kuitenkin pysyneet samoina.
-Ihmisläheisyys ja asiakaspalvelutyö on ollut hyvin samankaltaista aina. Ja se on se, mistä itsekin pidän – omassa työssäni vähän häiritsee se, että joudun olemaan täällä toimistossa niin paljon, Sasu Turunen, Hiusateljeen toimitusjohtaja sanoo.
-Asiakkaat arvostavat hyvää jälkeä. Ammattitaito on meillä perusarvona, se, että tehdään mahdollisimman laadukasta työnjälkeä. Tämä on kuitenkin käsityötä, niin siinä pitää olla kärppänä koko ajan, hän jatkaa.

Korona-aikana asiakkaiden tuki on antanut voimaa.
– Meillä on aivan mahtavia asiakkaita, heistä saa olla nöyrästi kiitollinen. Kun korona-aika oli pahimmillaan, se tsemppihenki oli mieletöntä, kaikki se energia, jota ihmisiltä sai, Sasu Turunen sanoo.

Kasvussa on myös haasteensa

Hiusateljee on kasvanut alun pienestä korttelikampaamosta Ogelin kauppakeskuksen ison liiketilan täyttäväksi täyden palvelun yritykseksi. Kasvun mukana haasteeksi onkin tullut löytää riittävän ammattitaitoista henkilökuntaa.
– Olen itse tosi kiitollinen siitä, että meillä on täällä nyt hyvä tiimi. Kun kysyntää kuitenkin on, niin tarvitsisimme vähän lisäapua. Rekrytointi on kuitenkin ollut hankalaa. Tulijoita olisi, mutta ammattitaidon kriteerit ovat meillä korkeat. Olen koittanut ratkaista ongelman niin, että tälläkin hetkellä meillä on yksi ensimmäisen vuoden opiskelija täällä. Kun asenne on kohdallaan, himo tehdä tätä työtä on kova ja oppimiskyky hurja, niin siitä voisi tulla meille lopulta huippuammattilainen, Sasu Turunen kertoo.

Oma ala löytyi läheltä

Vaikka Sasu Turunen on jatkanut isänsä jalanjäljillä perheyrityksessä, alalle tulo ei ollut aina itsestään selvää. Turunen haaveili nuorena lentokapteenin urasta ja kaupallinen alakin kiinnosti.
– Kun menin armeijaan, isä ehdotti, että hän näyttää pari juttua, jos haluaisin harjoitella tätä hänen alaansa. Treenasimme muutaman kerran täällä jenkkisiilejä ja isä ehdotti, että ota kone mukaan armeijaan ja leikkaa siellä, jos pystyt ja joku suostuu. No, minähän tykkäsin siitä tosi paljon! Sasu Turunen sanoo. Armeijan jälkeen Turunen mietti mitä tekisi. Kauppakorkeakouluun hän ei ollut päässyt ja aika kului McDonaldsissa työskennellen. Silloin Turusen isä ehdotti Hiusateljeeseen tuloa.
– Teimme oppisopimuksen ja koulukin alkoi saman tein teoriaopinnoilla. Ajattelin, että herrajumala miten vaikeaa tämä on, mutta sitten vaan asenteella painoin läpi sen. Siihen jäi ikään kuin koukkuun. Isäni ehdotti, että menen kilpailemaan. Voitin parturipuolen heti ensimmäisissä kisoissa. Siellä oli mukana hyvä opiskelukaverini ja me kilpailimmekin sitten koko opiskeluajan toisiamme vastaan. Se oli hemmetin hauskaa, kiinnostavaa ja motivoivaa. Kun valmistuin koulusta, siirryin tänne töihin kokopäiväisesti, Sasu Turunen kertoo. Sasu Turunen siirtyi toimitusjohtajaksi 2003 ja Pertti Turunen jäi eläkkeelle 2013. Sasu Turunen on jatkanut opiskeluja mm johtamisen opinnoilla Rastor-instituutissa sekä kampaamoalan koulutuksella. Hän on myös mukana työelämätoimikunnassa tehden yhteistyötä opetushallituksen ja alan koulujen kanssa.

Joillakin meistä on huono hiuspäivä joka päivä. Mitä Turunen sanoisi henkilölle, joka tuskailee oman kuontalonsa kanssa?
-Älä tuskaile! Tule kysymään apua! Pyrimme siihen, että pystyisimme auttamaan kaikkia, joilla on jonkinlainen haaste tai ongelma omissa hiuksissaan. Lähes kaikkeen on löytynyt ratkaisu, Sasu Turunen rohkaisee.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Pia Salolainen

Share