Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä: Asuntokauppojen määrä väheni Oulunkylän ympäristössä 13% v. 2022

Kotona Oulunkylässä

–  syvin alho oli vuoden vaihteessa, vilkastumista on jo näkyvissä

Asunto- ja kiinteistökauppojen määrä käytetyissä kohteissa väheni Suomessa päättyneenä vuonna vajaan viidenneksen. Keski-Helsingin kaupunginosissa (00620, 00640 ja 00650) kauppojen määrä laski vähemmän kuin Suomen keskivertomäärän. Suomalainen asuntokauppa on todella vahvasti tarvelähtöistä: kotia vaihdetaan elämäntilanteiden muuttuessa. Se tarkoittaa, että loppuvuonna hiljentyneessä markkinassa maahan on kertynyt jopa tuhansien tekemättömien kauppojen suma, joka odottaa purkautumistaan. Merkkejä virkistyvästä kaupasta kantautuu nyt monin paikoin.

Kauppamäärät vähenivät viime vuonna Keski-Helsingin kaupunginosissa erityisesti omakotitaloissa: -40%. Rivitaloissa määrä väheni 23%, mutta kerrostaloissa vain 6%. Korona-ajan kauppamääriin tuskin enää päästään, mutta koronaa edeltävien vuosien kauppamääriin on mahdollista päästä ensi vuonna.

Vuoden 2021 vertailuluvut ovat toki kovat, kun ihmiset hakivat koronavuonna tilaa elämiseen. Mutta kiistatta vuoden 2022 loppu oli vaisun asuntokaupan aikaa. Viime vuonna kerrostalojen hinnat laskivat 8,8 % ja omakotitalojen 19,9 %. Omakotitalojen hinnan laskua selittää osin kauppojen pieni määrä. Keskimääräinen myyntiaika 2022 oli Oulunkylän kerrostaloissa 72 päivää, lisääntyen 40% vuodesta 2021.

Miltä näyttää asuntomarkkinoilla v. 2023 alkaessa?

Taantuman merkeistä huolimatta vahvasti tarveperusteinen ja monin paikoin pahastikin patoutumaan päässyt asuntokauppa näytti helmikuussa ensimmäisiä purkautumisen merkkejä. Kiinteistömaailmalla helmikuu oli yllättäen kauppamäärältään lähes normaalin tasoinen. Asiakaskontaktien määrä sekä asunnostoaikeet kääntyivät nousuun tammikuun lopulla. Ostajien nettiliikenne on vilkastunut ja ihmiset ovat palanneet asuntoesittelyihin. Se indikoi myös kauppamäärien kasvua tulevina kuukausina. Hinnankehityksen ennustetaan niin ikään kääntyvän nousuun 4 – 6kk viiveellä. Tänä vuonna on hinnan laskua odotettavissa vielä noin 5%, pienissä asunnoissa vähän vielä enemmän. Perheasuntojen ostajien paras hetki tehdä edullisia hankintoja on nyt; asuntosijoittajalla lienee hieman pidempi aikaikkuna auki tehdä edullisia hankintoja. Myös omistusasujien uudelle sukupolvelle mahdollisuudet ovat nyt otolliset. Mielenkiintoinen kysymys on, kuinka pian ikääntyvä väki lähtee liikkeelle vaihtamaan asumismuotoa elämäntilanteeseen sopivammaksi. Asunnon vaihtajalle tämä on varsin hyvä tilaisuus, rahallisesti ajatellen välirahan suuruus säilyy lähes samana, tarjontaa on ja hinnoista pääsee neuvottelemaan. Merkittäviä hinnanalennuksia ei kuitenkaan ole odotettavissa, koska moni myyjä lykkää mieluummin myyntiä kuin alentaa hintaa selvästi.

Asunnon tai kiinteistön varustelutasolla on iso merkitys siihen, mihin kunkin kohteen hintataso keväällä asettuu. Myös energia- ja ylläpitokustannuksilla on yhä suurempi merkitys ostajille.

Teksti: Markku Kilpeläinen, Kiinteistömaailma Helsinki Oulunkylä-Käpylän yrittäjä

Share