Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Pelargonit ja liisat ovat kesäpuutarhurin ystäviä

pelargonit kuva Susan Wilander

Pelargonit kukkivat koko kesän, kunhan lannoituksesta pitää huolta. Kuva: Susan Wilander.

Auringon paistaessa ja luonnon vihertyessä alkaa kaivata väriä omalle pihalle ja parvekkeellekin. Oulunkyläläisiä hellitään lähialueittemme runsaalla puutarhaliikkeiden valikoimalla. Yksi vanhimmista on Pukinmäen puutarha, josta kasvien ystävä löytää niin huonekasvit kuin puutarhakasvitkin.

Johanssonien suku on hoitanut Pukinmäen puutarhaa jo vuodesta 1911. Nykyisin yrittäjänä toimii Sam Johansson ja hänen poikansa Daniel Johansson edustaa jo viidettä sukupolvea yrityksessä.
– 15-vuotiaana tiesin, etten ikinä tule tekemään tätä työtä. Olin siitä kymmenisen vuotta ravintola-alalla ja joskus 1997/98 tulin tänne töihin. Siinä vaiheessa alkoi tuntua, että oli jo tarpeeksi tehnyt töitä muille ja olisi välillä kiva tehdä niitä itselle, Sam Johansson kertoo.

Samaan aikaan Sam Johanssonin vanhemmat olivat yrittäneet jo pitkään saada tontilla ollutta vanhaa rakennusta korjattua, mutta kaupungilla oli kaavoitusprosessi kesken, eikä asia ollut edennyt. Kun Samin palatessa kaava-asiat ratkesivat ja vanhemmilla oli enää 10 vuotta eläkeikään, tuli hänestä yrityksen jatkaja. Daniel on ollut mukana yrityksessä aina opiskelujen lomassa ja kiireaikoina Samin isäkin on vielä mukana auttamassa.

Alkukesän ajankohtaisiin puutarhakysymyksiin saa Sam Johanssonilta varmat vastaukset:
– Parvekkeelle paahteiseen paikkaan sopivat pelargonit, puutarhan varjoisaan nurkkaan liisat: ahkeraliisa, guineanliisa ja ruusuliisa.
– Hyötykasveista aurinkoisessa paikassa viihtyvät tomaatit ja chilit. Varjoisammassa paikassa pärjäävät minttu ja basilika.
– Valmistuvalle nuorelle voi leikkoruusun sijaan antaa myös hortensian, krysanteemin tai gerberan, joissa kaikissa on yksittäinen iso kukka. Myös tomaattia ja chiliä ruukussa on pakattu sellofaaniin joillekin valmistuville. Leikkoruusut ovat kuitenkin edelleen suosituin vaihtoehto.
– Kesäkukkien varmoihin kukkijoihin kuuluvat pelargonit, petuniat ja pikkupetuniat. Tärkeintä on kuitenkin muistaa lannoitus kastelun mukana – ruukusta tai amppelista on ravinteet varsin pian käytetty ja silloin kukinta hiipuu.

Pukinmäen puutarhalla huomion herättää laaja huonekasvien valikoima.
– Huonekasveja on meillä ollut aina, mutta aiemmin paljon vähemmän. Korona-aikana niiden kysyntä kasvoi aika paljon ja päätimme kokeilla laittaa niitä kasvihuoneeseen yhden pöydän. Siitä se sitten lähti ja nyt on puolet kasvihuoneesta viherkasveja. Aina kun näemme jonkun kasvin, jota emme ole aiemmin nähneet, tilaamme sen ja tutkimme, millainen se on. Nyt olemme uskaltautuneet tilaamaan vähän kalliimpiakin kasveja, kun niillekin löytyy aina silloin tällöin ostajia, Sam Johansson kertoo.

Pukinmäen puutarha myös lisää itse viherkasveja, mitä ei pääkaupunkiseudulla muissa puutarhaliikkeissä tehdä. Viherkasvien lisäämisen on Pukinmäen puutarhalla innostanut se, että monia kasveja, varsinkin kaktuksia, on vaikea saada.
– Kun niitä on kerran tänne saatu, niin halutaan ainakin yksi jättää itselle, josta sitä pystyy sitten lisäämään. Toisaalta lisäämme itse myös sellaisia kasveja, joita menee paljon ja joissa lisäys on suhteellisen nopeaa, Sam Johansson kertoo.

Korona-aika oli koettelevaa monille yrityksille. Puutarha-alalla se kuitenkin tarkoitti monille kasvanutta kysyntää. Muuten alan haasteet ovat kuitenkin samanlaisia kuin muillakin.
– Digitaalisuus on sekä haaste että mahdollisuus. Verkkokaupan ylläpito on hirveän työlästä. Kun tuotteet vaihtelevat vuodenajan mukaan, ei riitä, että ne sinne kerran laitetaan, vaan niitä täytyy koko ajan päivittää. Se on hyvin aikaa vievää siihen nähden mitä ajateltiin alkuun, Sam Johansson toteaa. Pukinmäen puutarhan verkkokaupan kautta voi tilata kaikkia kasveja. Pääkaupunkiseudulla isommatkin kasvit toimitetaan suoraan kotiin.

Teksti ja kuvat: Susan Wilander

Puutarhaliikkeet naapurissa

Oulunkylän lähialueilla toimii kolme isompaa puutarhaliikettä: Pukinmäen puutarha, Pakilan Kukkatalo ja Pirilän Kukkatalo Torpparinmäessä. Pukinmäen puutarhasta on kirjoitettu aiemmin esim. Oulunkyläisen numerossa 3/2918. Juttu löytyy lehden nettisivuilta.

Pakilan Kukkatalo on toiminut Länsi-Pakilassa vuodesta 1993 ja nykyisellä omistajallaan Heidi Kaitasella vuodesta 2007. Vuonna 2020 yrityksessä työskenteli 6 henkeä ja seuraavana vuonna liikevaihto oli 753 000 euroa.

Pirilän Kukkatalo on perheyritys, jolla on toimipisteet Helsingin lisäksi Tuusulassa, Riihimäellä, Salossa, Raisiossa, Kaarinassa ja Tampereella. Pirilän Kukkatalo perustettiin Raisiossa vuonna 1994. Omistajana on toiminut alusta lähtien Pasi Runola perheineen. Pirilä on näistä selkeästi suurin yritys, jossa työskentelee vuosittain 65-150 puutarha-alan ammattilaista ja lisäksi muuta henkilökuntaa. Liikevaihto oli vuonna 2019 n. 13 miljoonaa euroa.

liisat kuva Susan Wilander
Liisat sopivan puutarhan tai parvekkeen varjoisaan kohtaan. Kuva: Susan Wilander.
Share