Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Sirpa Kärkkäinen, Vas.

Mitkä ovat kaupunkisuunnittelun 3 tärkeintä asiaa?

1. Sujuva joukkoliikenne, ennen kaikkea poikittaisliikenne Helsingissä. 2. Viheralueiden säilyttäminen kaupunkilaisten virkistysalueina. 3. Edulliset asuntomahdollisuudet (vuokralla omaksi jne)

Pitäisikö kaupunkisuunnittelussa purkaa vai säilyttää?

Sekä että. Historiallisia rakennuksia pitää säilyttää, huonokuntoisia hometaloja purkaa. Uusia kaupunginosia pitää kaavoittaa reippaalla otteella, jotta asuntoja riittää Helsinkiin muuttaville.

Miten Helsinki pystyy vastaamaan kasvavan kaupungin tarpeisiin ja samalla säilyttämään kunnolliset viheralueet?

Joukkoliikenne ja useat, vireät kaupunkikeskukset ovat avain tähän ongelmaan. Nyt joukkoliikenne suuntautuu lähinnä keskustaan, poikittaisliikenteessä on paljon parantamista. Helsingistä voisi hyvällä kaavoittamisella tulla Pohjolan Tokio, jossa monet erilaiset kaupunkikeskukset vetävät viehätysvoimallaan puoleensa asukkaita ja tapahtumia.

Miten Oulunkylästä voisi tulla urheilutapahtumien keskus, säilyttäen samalla asumisviihtyvyyden?

Oulunkylään voisi rakentaa vielä oman uimahallin, sillä Malmin uimahalli käy pieneksi Malmin lentokenttärakentamisen myötä. Asukasviihtyvyys Oulunkylässä on oikein hyvä eikä lisärakentaminen urheilukenttien läheisyyteen mitenkään haittaa sitä. Urheilutapahtumien yhteyteen pitäisi kunnostaa myös tulipalossa tuhoutunut katsomo.

Ogelin kauppakeskuksen ja kirkon tulevaisuus on edelleen auki. Mitä sinä haluaisit näillä paikoilla nähdä tulevaisuudessa?

Oulunkylän kirkko on rakennustaiteellisesti arvokas ja on todella harmi, että kirkolla ei ole rahaa kunnostaa sitä. Tähän hankkeeseen voisi kenties hakea myös EU-tukea ja mikäli sitä saadaan, Helsingin kaupunki voisi osallistua hankkeeseen suunnitteluosaamisellaan. Oulunkylän kauppakeskuksen purkaminen ei ole kovin kestävää ekologisessa mielessä, rakennus on vasta 37 vuotta vanha.

Miten yritysten toimintaedellytyksiä voisi parantaa kaupungin taholta?

Riittävä asukasmäärä takaa alueen ostovoiman. Tämä on merkittävin tekijä, missä kaupunki voi auttaa kaavoittamalla lisää asuntoja alueelle. Lisäksi kaupunki voi tukea Oulunkylän tapahtumia. Keväinen puistopäivä, jossa lapsille järjestetään erilaisia aktiviteettejä ja esitellään mm. paloauto, on ollut hitti kautta vuosien. Tällaisia tapahtumia voisi olla Oulunkylässä lisääkin.

Miten kaupungin tiedotus tavoittaisi paremmin asukkaat nykyisessä mediaympäristössä?

Kirjastossa voisi olla oma “Oulunkylä-nurkka”, jossa on tiedotteita aluetta koskien. Ostoskeskuksessa voisi olla myös digitaalinen näyttötaulu, jossa alueen tapahtumat ja asiat esitellään.

Miten kaupungin suunnittelu- ja päätösjärjestelmässä paikallisten asukkaiden näkemykset otettaisiin paremmin huomioon?

Kaupunkisuunnitteluosasto voisi järjestää asukastapaamisen kirjastoon esimerkiksi kaupunkibulevardi-hanketta koskien. Tapaamisesta pitäisi ilmoittaa hyvissä ajoin mm. paikallislehdissä ja kotiin jaettavilla tiedotteilla.

Lähiterveysasemat vai keskitetyt sote-palvelut?

Lähiterveysasema, ehdottomasti.

Milloin ja miten Helsingissä päästään toimivaan omalääkärimalliin?

Omalääkärimalli ei ole vastaus terveydenhoidon ongelmiin. Sitä kokeiltiin jo v.1985–93. Se hiipui siihen, että lääkäreille määrättiin liian suuri potilasmäärä. Romanttinen ajatus tutusta lääkäristä, joka tuntee potilaan, ja on aina tavoitettavissa, ei ollutkaan realismia. Samat ongelmat ovat yhä edelleen olemassa. Resurssitehokkuutta on parannettava monin eri keinoin, yhtä hopealuotia ei ole.

Miten varhaiskasvatuksen ongelmat ratkaistaan Helsingissä?

Rahalla. Päiväkoteihin on palkattava riittävästi henkilökuntaa asianmukaisella palkkauksella, joka saa työntekijät sitoutumaan työpaikkoihinsa. Suuntaus jättipäiväkoteihin ei ole hyväksi pienille lapsille, vaikka se helpottaakin sijaisten löytämistä. Pienet päiväkodit ja pysyvä henkilökunta on pienelle ihmiselle parempi paikkaa kasvaa.

Miten vanhustenhoito järjestetään niin, etteivät omaiset näänny hoitovastuun alle ja vanhukset saavat tarvitsemansa avun?

Rahalla sekä asiantuntemuksella. Omaishoitajien taakkaa pitää keventää palauttamalla hoitopalettiin päiväsairaalat, jotka toimivat aikoinaan hyvin, mutta poistettiin kustannussyistä.

Jos tulet valituksi, mikä on tärkein hanke tai asia, jota haluat edistää?

Kulttuuri – ja koulutuspalvelut. Tunnen nämä molemmat alat hyvin ja voin käyttää asiantuntemustani kaupunkilaisten hyväksi.

Mikä on lempipaikkasi omalla asuinalueellasi ja miksi?

Oulunkylän rantapuisto. Kävelen mielelläni Vantaanjoen rantaa ja ihailen vuodenaikoja, jotka näkyvät kauniisti sekä joen rannalla että veteen peilautuvissa puissa.

Share