Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Hywää Joulua hywä herraswäci!

Société Helsinki

Historianelävöitys tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voisi kokea. Kuva: Sanna-Mari Karppinen.

Marraskuun 13. päivä Pakin talon ohi kulkenut saattoi kuvitella matkanneensa aikakoneella. Talossa pidettiin Société Helsingin 1700-luvun jouluiltamat, joiden osallistujat harrastavat historianelävöitystä.

Historianelävöitys tarkoittaa paitsi aikakauden vaatteisiin pukeutumista, myös ajanmukaisia ruokia, juomia, tansseja ja ennen kaikkea autenttista ympäristöä tapahtumalle. Pakin talosta sellainen löytyy.

Historianelävöitys on viime vuosina saavuttanut yhä enemmän suosiota harrastuksena. Keskiaikatapahtumat ovat monille tuttuja ja niiden vierailijamäärät lasketaan tuhansissa. Société Helsinki keskittyy 1700-1920 väliseen aikaan, jota vielä harrastetaan vähemmän. Sanna-Mari Karppinen ja Pia Gerbaulet ovat olleet perustamassa uutta yhdistystä.

Société Helsinki rekisteröitiin yhdistykseksi tänä vuonna ja siinä on nyt noin 50 jäsentä. Tapahtumia on järjestetty kuitenkin jo muutamia vuosia mm. yhteistyössä muiden yhdistysten ja museoiden kanssa.
-Kun Suomi täytti 100 vuotta tuli iso into tehdä sen ajan vaatteita ja pieniä tapahtumia, vietettiin esimerkiksi itsenäisyyspäiviä aikalaistunnelmissa, Pia Gerbaulet kertoo.

Société Helsinki tekee historian eläväksi

Historianelävöitys on vielä monille tuntematon harrastus.
-Historianelävöityksen voisi määritellä jonkun historiallisen tilanteen tai tapahtuman uudelleen luomiseksi niillä keinoilla, mitä meillä on. Eli heti lähtökohtaisesti pitää hyväksyä, että meillä ei ole aikakonetta, emme pysty kaikessa tekemään täydellistä, täytyy tehdä paljon kompromisseja. Välillä kompromissi joudutaan tekemään tilan suhteen, jossa toimitaan, mutta yritetään ehkä lavastaa sitä tilaa niin, että saadaan oikeanlainen tunnelma, koska se on tosi tärkeää, Pia Gerbaulet sanoo.

Vanhat tavarat uuteen käyttöön

Historianelävöitys voi viedä paljon aikaa ja vaivaa. Puvut tehdään usein itse ja harrastaja tarvitsee myös monenlaista muuta aikakauden tarviketta tapahtumiin.
-Taannoin hehkutin eräälle tuttavalle, että löysin Isonkyrön 1700-luvun markkinoilta antiikkiset alushousut! Minun mielestäni niissä ei ole mitään outoa, mutta hän oli sitä mieltä, että onpa vähän ällöttävää, Sanna-Mari Karppinen kertoo ja nauraa.

-Nythän on myös muodissa laittaa sisustuselementeiksi sellaisia tavaroita, joita me käytämme, Pia Gerbaulet sanoo. Suomalaisilla on usein mökeillään tavaroita, joita voi käyttää historianelävöityksessä.
-Minulla on tuohikontti ja tuohivirsut, jotka ostin markkinoilta. Hämmennystä ovat herättäneet myös matka-arkkuni. Kuinka monta amerikkalaista 1800-luvun matka-arkkua yksi ihminen tarvitsee? Ne ovat aika isoja. Mutta, joo – tarvitsee, Pia Gerbaulet sanoo ja nauraa.

Ihmiset, elämykset ja oppiminen

Harrastus antaa paljon.
-Jos kolme parasta asiaa pitää valita, niin sanoisin ihmiset, elämykset ja oppiminen, Sanna-Mari Karppinen sanoo. Historianelävöittämisessä pystyy yhdistämään useita eri kiinnostuksenkohteita ja lisäksi oppimaan paljon uutta myös historiasta. Mukana on niin ompeluharrastuksen, musiikin, tanssin kuin ruuanlaitonkin kautta aiheesta kiinnostuneita. Harrastuksen ydintä ovat yhdessä järjestetyt tapahtumat.
-Se, mikä aina toistuu ovat kokemukset; tästä saa elämyksiä ja kokemuksia, joita ei muuten saa. Ja mitä tahansa olemme tekemässä, niin joudumme aina opettelemaan jotain uutta. Koska myös historian tutkimus kehittyy, se, mitä luulimme tietävämme 10 vuotta sitten, ei välttämättä pidäkään paikkaansa. Tässä myös tapaa sellaisia ihmisiä, joita ei muuten tapaisi. Ja tietysti visuaalinen nanna, se mielihyvä! Pia Gerbaulet sanoo viitaten kauniisiin pukuihin, tavaroihin ja tiloihin.

Kiinnostaako?

Ei tarvitse olla historiantutkija voidakseen aloittaa harrastuksen, eikä puvustonkaan tarvitse olla valmiina. Société Helsingin Facebook-ryhmät ovat matalan kynnyksen tapa aloittaa.
-Jos mistään syystä kiinnostaa historian elävöitys, oli ikäryhmä mikä tahansa, niin mukaan vaan johonkin näistä meidän ryhmistä! Ei tarvitse jännittää sitä, ettei vielä ole täydellistä silkkipukua ja voiko tulla, vaan totta kai voi tulla, Pia Gerbaudet sanoo ja jatkaa:
-ja vaikka meitä on lauma vahvoja, määrätietoisia naisia tätä hommaa vetämässä, niin se ei tarkoita sitä, ettei meillä olisi aktiivisia, lahjakkaita miehiäkin joukossamme! Tämä on myös harrastus, joka sopii lapsiperheille.

Teksti: Susan Wilander
Kuva: Sanna-Mari Karppinen

Share