Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Tapsa – Koko kansan reissumies

Tapsa - Koko kansan reissumies

Kirjan Tapsa – Koko kansan reissumies on julkaissut Aviador vuonna 2020.

Tapio Rautavaara jätti monille suomalaisille unohtumattomia muistoja. Hänen laulunsa tuntevat kaikki, mutta monet pääsivät myös tapaamaan aikansa tunnetuimman keihäänheittäjän, jousiampujan, suomifilmin tähden ja muusikon henkilökohtaisesti. Muistoja on koottu uuteen kirjaan: Tapsa – Koko kansan reissumies.

Hannu Ignatius ja Tomi Lindblom ovat koonneet näistä muistoista tuhdin teoksen, jonka sivuilta paljastuu karismaattinen ja ihmisläheinen Tapio Rautavaara. Ohimenevistä kohtaamisista muusikon kanssa on monille syntynyt unohtumaton muistijälki. Useimmiten sen kantavana teemana on Rautavaaran taholta saatu ymmärrys ja ystävällisyys.

Kirja on jaettu 18 osaan, joissa käydään läpi muistoja liittyen Rautavaaran elämän eri osa-alueisiin kodista Oulunkylässä armeijaan, urheilukentille ja etenkin tietysti musiikin pariin. Rautavaara-muistoista osa – etenkin Oulunkylän osalta – liittyy Rautavaaran vaimoon Liisaan tai heidän tyttäriinsä. Kotikylällä perhe eli tavallista elämää, jossa lasten koulukaverit vierailivat Rautavaarojen kodissa tai olivat Liisan oppilaita Oulunkylän koulussa. Toisinaan Tapio tuli yllättäen paikalle:

”… Ainut kerta, jolloin tapasin Irman isän, oli kun olin heillä kotona käymässä. Istuimme piharappusilla, kun Tapsa tuli siihen kitaran kanssa. Hän nosti toisen jalkansa kolmannelle rapulle maasta laskien ja soitti ja lauloi meille pikkutytöille… ” (Enneli Poli kirjassa Tapsa – Koko kansan reissumies)

Tapio Rautavaara nousi vaikean lapsuuden kautta kuuluisuuteen, mutta menestys ei tullut ilmaiseksi. Kuten monelle muullekin suomalaiselle artistille, alkoholi muodostui ongelmaksi myös Rautavaaralle. Tapio Rautavaaran elämä päättyi 64-vuotiaana onnettomuuteen Tikkurilan uimahallissa 25.9.1979.

Teksti: Susan Wilander

Share