Oulunkylässä Botnia ei tarkoita Pohjanmaata vaan jääpalloa. Jääpalloseura Botnia perustettiin Ostrobotnialla 13.5.1969 Pohjois-Pohjalaisen, Etelä-Pohjalaisen ja Vasa Nationin opiskelijat ja seniorijäsenet. Aloitteen seuran perustamisesta teki Pekka Anttinen, josta tuli vuonna 1972 Botnian puheenjohtaja reiluksi 40 vuodeksi.
Seuran taustana oli osakuntien aktiivinen urheilutoiminta, joka oli alkanut mm. jääpallossa jo 1930-luvulla. Pohjois-Pohjalainen Osakunta (PPO) saavutti 1950-60 luvulla viisi akateemista mestaruutta, viimeisen 1966. Erityisesti PPO:n menestyminen akateemisissa sarjoissa rohkaisi ja vauhditti oman pohjalaisten opiskelijoiden seuran perustamista.
Pekka Anttinen kasvoi Oulussa jääpallon parissa. Kun oikeustieteen opinnot toivat hänet Helsinkiin, harrastuksen jatkaminen osakunnassa oli luonnollista. Muita perustajajäseniä olivat mm. ensimmäinen pj Martti Raikamo, Reijo Saastamoinen ja Kari Sihtola.
Pekka Anttisen pitkään puheenjohtajakauteen mahtuu monia unohtumattomia kokemuksia.
– Botnian edustusjoukkueen saavuttama ensimmäinen SM 1989 on yksi monista. Seura voitti SM-finaalin jännittävässä trillerissä OLS:n Jukka Salmivaaran maalilla 3. jatkoajalla 5-4. Se oli seuran 20 -vuotisjuhlavuoden huipentuma. Toinen ikuisesti mieleeni painunut on Botnian neljäs SM 2016, joka ratkesi Oulunkylässä jatkoajalla Iiro Karppisen tekemällä maalilla. Se mestaruus oli erityinen siksi, että se tuli pääasiassa seuran omilla kasvateilla, Anttinen kertoo.
Juniorit ja hyvä henki tärkeitä
Voitokkaiden otteluiden ohella seuratyön merkitys näkyy ennen kaikkea junioritoiminnassa.
– Botnian junioritoiminnassa on ollut mukana yli 50 vuoden aikana tuhansia 6-20 -vuotiaita poikia ja tyttöjä. Kokosin syksyllä 1976 Oulunkylän alueelta Botnian ensimmäisen junioriryhmän ja seuraavana syksynä joukkueita oli jo kaksi. Botnia on saavuttanut Jääpalloliiton nuorten sarjoissa eniten Suomen mestaruuksia koko maassa ja johtaa liiton kaikkien aikojen tilastoa, Pekka Anttinen kertoo.
Botnia on rakentanut seuratoimintaansa huolella.
– Mielestäni Botnian jatkuva menestyminen perustuu hyvään seurahenkeen sekä pyyteettömään ja laaja-alaiseen nuorisotyöhön. Seuralla on myös aina ollut päteviä ja ammattitaitoisia ohjaajia ja valmentajia, Pekka Anttila kertoo.
Botnian puolen vuosisadan historiaan on mahtunut toki vaikeampiakin aikoja.
– Kauden 1972 jälkeen tuli jonkin verran puutetta edustusjoukkueen pelaajista, kun heidän opiskelunsa päättyi ja osa heistä muutti Helsingistä kotiseuduilleen. Oman junioritoiminnan käynnistymisen jälkeen tilanne parani oleellisesti ja myös seuran perustama reservijoukkue lisäsi pelaajien määrää. Seuran taloudellinen tilanne on ollut ajoittain varsin tiukalla, mutta Kaisaniemen/Käpylän minigolfradat, Oulunkylän kahvila, mainostilat ja sponsorit ovat tukeneet taloutta, Pekka Anttinen kuvailee.
Oulunkylän kaksi suurta
Botnia ja Gnistan ovat kuin Oulunkylän talvi ja kesä.
– Paikallisella urheiluseuralla on Oulunkylän asukkaille ja koko alueelle varsin suuri merkitys. Botnia ja Gnistan ovat tästä hyviä esimerkkejä. Botnian tunnus on “Oulunkylä meidän kylä”. Useimmat tunnistavat Botnian ja Gnistanin logot sekä seurojen värit: sininen ja keltainen. Molempien seurojen jäsenet kantavat ylpeydellä seurojensa asuja ja kannustavat otteluissa “oman kylän joukkuetta”, Pekka Anttinen uskoo.
Pekka Anttiselle Botnia on ollut elämäntyö. Kipinä jääpalloon syttyi Oulussa jo 70 vuotta sitten, ja edelleen Botnia tuntuu kuin ”omalta lapselta” – niin kauan hän on ollut seuran toiminnassa aktiivisesti mukana. Jääpalloharrastuksen aloittamista harkitseville lapsille Anttinen lähettää terveisiä:
– Tule tutustumaan Botnian nuorisotoimintaan, jossa valmentajat/ohjaajat ottavat Sinut lempeästi ja sydämellisesti vastaan!
Teksti: Susan Wilander
Kuva: Risto Uimonen