Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylästä maailmalle: Taipaleet taipaleella

taipaleella

Pariskunta Vappu ja Ilkka Taipale on heidät tunteville ja tietäville aivan uskomaton pari. Koko elämä on pyhitetty toisten ihmisten auttamiseen, toisten ihmisten hyväksi. Olivatpa nämä ihmiset keitä tahansa, missä päin maailmaa tahansa. Tätä maailmanparannustyötä he ovat yhdessä tehneet vuosikymmeniä, 1960-luvulta saakka. Siivittäjänä toiminta terveydenhoidon ja maailmanrauhan hyväksi.

Oulunkylän Pikkukoskella jo 1970-luvulta asunut pariskunta on elämässään kiertänyt maailmaa ympäriinsä, aina kuitenkin palaten Oulunkylään ja tuoden aika usein vieraita tullessaan.

-Mielestämme kaikki ihmiset ovat kiinnostavia ja maailma yllättävä, toteavat Taipaleet erinomaisessa kirjassaan Taipaleella (Into 2022, 352 s).

Taipaleella avaa lukijalleen aivan erinomaisen monipuolisen, värikkään, ihmisläheisen kuvan sellaisista maista, joista hyvin harvalla lukijalla on mitään todellista tietoa, luuloja kyllä. Teos on hyvin avartava näköala sivuten eri maiden terveydenhoitoa, vanhusten asemaa ja vankien tilannetta, unohtamatta erinomaisen herkullisia kuvauksia eri maiden ruokakulttuurista ja juomista. Ilkka Taipaleen mieltymys oluihin tulee kirjassa hauskasti esille, oluiden ääressä ympäri maailmaa Ilkka tapaa kaikkia mielenkiintoisia tyyppejä.

Vaikka matkojen aiheina usein ovat kansainvälisten järjestöjen kokoukset, lukijaa ei onneksi rasiteta seminaariraporteilla. Taipaleet ovat eri puolilla maailmaa pyrkineet aina löytämään ihmisiä organisaatioiden ulkopuolelta, pois virallisuudesta ja he ovat siinä uskomattoman hienosti onnistuneet. Ei vähiten oman henkilökohtaisen avoimuutensa ansiosta. Kielitaitoa ei ole tarpeeksi, mutta se ei ole este lämpimille ihmissuhteille, kun omaa sydämen sivistystä kuten Taipaleet. Sen vastaanottaja vaistoaa niin Kiinassa, Kolumbiassa kuin Uzbekistanissakin. Kuvaukset ihmisten kohtaamisista ympäri maailmaa ovat uskomattoman hienoja.

Oulunkyläinen Taipaleen pariskunta, Vappu ja Ilkka, on Suomessa aivan omanlaatuisensa ilmiö.

Kirja Taipaleella kuvaa elävästi, hauskastikin heidän yhteistä matkaansa maailmalla. Maailmalla ihmisten iloksi ja onneksi. Ja meidän lukijoiden nautinnoksi!

Teksti: Pekka Hurme

Vappu ja Ilkka Taipale: Taipaleella, Into Kustannus, 2022

Kirjan levittämistä

Ilkka Taipale toimitti vuonna 2006 kirjan 100 sosiaalista innovaatiota Suomessa, jossa kirjoittajina oli lähes sata suomalaista asiantuntijaa. Tämä kirja on todellinen bestseller maailmalla, vaikka ei olekaan kaupallinen bisnes, päinvastoin. Kirja on nyt käännetty 52:lle eri kielelle ympäri maailmaa, suomalaisista kirjoista vain Kalevala on enemmän käännetty! Viimeisimmät Taipaleen kirjan käännökset ovat uzbekiksi ja Afganistanissa pashtuksi ja dariksi.

Tämän kirjan levittämistilaisuudet, paikalliset julkaisutapahtumat olivat keskeinen syy Taipaleiden matkoihin. Kirjan kautta he pääsivät kertomaan Suomesta ja saivat samalla konkreettista tietoa ja kokemuksia kunkin maan hyvinkin erilaisista tilanteista. Lukijalle avautuu yllättäviä näkökulmia Pohjos-Koreaan, Pakistaniin, Myanmariin, Meksikoon, Costa Ricaan, Mongoliaan, Mosambikiin, Brasiliaan, Venäjälle, Kiinaan, Japaniin, Iraniin, Nicaraguaan, El Salvadoriin, Kolumbiaan ja Uzbekistaniin. Maailman ihmisten koko kirjo, upeasti. Tiesitkö, että katolisessa Kolumbiassa saa nainen abortin paljon helpommin kuin ”vapaamielisessä” Suomessa?

Kirjan 100 sosiaalista innovaatiota Suomessa kääntämisen vaiheet eri kielille ovat oma surullinenkin häpeä Suomelle. Anomuksista huolimatta päättäjät, ihmiset, Finpro, Sitra, Team Finland, Business Finland, opetus-ja kulttuuriministeriö, ulkoministeriö, Suomi 100-toimikunta eivät antaneet euron euroa tämän teoksen kääntämiseen. Taipaleen kirjan käännätys ja painatus dariksi ja pashtuksi vei 10 000 euroa. Kirjaa on jaettu maksutta Afganistanissa. Tukea Suomelta ei ole herunut!

Share