Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi Ilkka Taipale: Ensinnä tehdään sairaita

Ilkka Taipale, Pertti Nisonen

Ilkka Taipale. Kuva: Pertti Nisonen.

Ja sitten sairaala. Näin laulettiin 1960-luvulla. Olisi syytä edelleenkin laulaa. Nyt Helsingissä ja Uudellamaalla on suursairaaloiden rakentamisvimma. Uusi Laakson sairaala maksaisi miljardin ja käyttökustannukset 50 miljoonaa vuodessa enemmän nykyiseen nähden. Sen kanssa kilpailevat Jorvin ja Peijaksen suuret rakennushankkeet, Meilahden mäen uudisrakennukset, Porvoon sairaalan uusiminen ym.

Kellokosken ja Ohkolan sairaalat päätettiin lakkauttaa kahdella vihreällä äänellä seitsemän vuotta sitten. Kellokosken potilaat ja henkilökunta kärrättiin Helsinkiin. Ohkola jäi ”tilapäisesti” pystyyn

oikeuspsykiatrisille potilaille kunnes Laakso valmistuu.

Nyt jo Laakson rakennusta pienennettiin 100 miljoonalla. Oikeuspsykiatriset potilaat jäävätkin Ohkolaan ja viereen tehdään uusi iso pytinki. Milloin?

Valtion velkaa pitää lyhentää. Sairaalarakentamiselle laitetaan suitset. Veikkaan, että Laakson sairaalasta toteutuu vain puolet, toimintoja sijoitetaan muihin tiloihin.

Samalla meillä on tyhjiä sairaaloita, Kätilöopisto, Lastenlinna, puolet Lastenklinikasta, Kellokosken sairaala, kohta entinen silmäklinikka, Kevätkumpu Porvoossa. Ministeri Viinasen aikana valtio päätti antaa 25% ylimääräistä valtionapua, jos tyhjenevästä sairaalasta tehdään kansalle asuntoja. 13 kohdetta toteutettiin.

8000 m2 suuruisen Lastenlinnan rakensi Suomen köyhä kansa pula-aikana. Se on ollut tyhjänä viisi vuotta. Sata maamme johtavaa arkkitehtia ja sata lääkäriä on vedonnut sen uusintakäytön puolesta. HUS, Helsingin kaupunki, Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja 250 sosiaali- ja terveysjärjestön liitto SOSTE voisivat yhdessä täyttää sen. HUS:lla on 40 000 m2 ulkopuolelta vuokrattua tilaa, josta osa mahtuu hyvin Lastenlinnaan.

Taidamme olla liian rikkaita, miljardi Laaksoon vai 50 miljoonaa Lastenlinnaan. Siinäpä kysymys.

Teksti: Ilkka Taipale

Share