Mulle börjaa yks safkakausi joulusta ja sluuttaa pääsiäiseen. Tuona aikana vedän lärviin suuren osan vuoden safkoista, joita pidän pakollisina ja hyvinä vuosisysteemissä.
Joulu on kaiken alku. Graavilohet, kinkut, likokalat, erilaiset laatikot, väskynäsopat ja joulutortut. Joulun aika ilman noita ei multa onnais. Tammikuussa ei sitten ookkaan mitään erityistä safkaa. Mennään vaan tipattomasti, jos ei satu yhteen tai kahteen saunakaljaan sortuun.
Helmikuussa Runebergin tortut ovat must. Niitä pitää saada ja riittävän monta. Yks puute niissä nykyään kumminkin on. Frederika stikkas torttuihin tipan karvasmanteliöljyä. Sitä ei enää mikään leipomo tee. Se öljy kumminkin toi torttuihin hienon ja snadisti erikoisen maun.
Helmi- ja maaliskuun vaihteessa skruudataan laskiaispullia. Mun suosikki on mantelimassa. Snaijaan kuiteski, että joku tykkää mansikkahillosta pullan sisällä. Historiaa muistaen skrivaan tähän, että 1940-luvun lopulla laskiaispullaan kaivettiin skrubu. Skrubuun pantiin sokeria. Pulla syvälle lautaselle ja päälle kuumaa maitoa, jota sitten lapettiin lisää lusikalla skrubuun. Pullasta tuli aika mössöä, joka kipattiin lusikalla kitaan. Gutaa oli, mutta nykysysteemi on parempi.
Pääsiäisenä lampaanviulua ja pashaa. Mulle kuiteski mämmi on herkku, jota pitää skruudaa monta rovetta. Sitä aletaan dilkkaa budjuissa jo helmikuun lopulla. Joulun jälkeen pääsiäinen on toiseks paras safkasysteemi.
Normiarkeenkin liittyy safkoja ja varsinkin jos oot reissussa. Safkanautinnon fyllaa skruudaamiseen liittyvän ympäristö. Hyvii esimerkkejä ovat rapubileet skönen rannalla tai poronkäristys Lapissa.
Reissaan jonkun kerran vuodessa Lappiin Saariselälle. Siellä kun käy paikallisen porotilan Virpiltä tsöbaamassa lapakäristystä. Sitä hautoo uunissa sipulin, pekonin ja oluen kanssa 3 tuntia ja skruudaa kuutamon tai revontulien loisteessa pottumuusin, puolukan, suolakurkkujen ja punkun kanssa. Fiilari on ok. Ihan eri kuin jos sen tekis stadissa.
Hyvää pääsiäistä kaikille. Pankaa rairuohot kasvaan, kaivakaa tiput skobeista ja tsöbatkaa mämmiä. Nautitaan kevään tulosta. Fogelit jo sjungaa.
Teksti ja kuva: Raimo Anttila, raimo.anttila@kotiposti.net