Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Hissi lisää asumisvuosia ja mukavuutta

Siltavoudintie julkisivu

Hissin myötä talon julkisivu uudistui ja sisäänkäynti muuttui esteettömäksi. Kuva: Kone Hissit Oy.

Hissin jälkiasennus kerrostaloon on taatusti keskustelua herättävä aihe yhtiökokouksessa. Asiaa kannattaa kuitenkin harkita – edut saattavat hyvinkin voittaa kustannukset.

Suomessa on noin 35 000 hissitöntä yli kolmekerroksista taloa.
-Niitä rakennettiin vielä 1990-luvulla, muttei enää, Jussi Haapkylä Koneelta sanoo. Suurten ikäluokkien vanheneminen on tuonut hissien jälkiasennukset ajankohtaisiksi monissa taloyhtiöissä. Hissi myös nostaa asunnon arvoa – Esa Immosen Aalto yliopistoon tekemän pro gradu -tutkielman mukaan sitä enemmän, mitä ylempänä asunto on. Neljännessä kerroksessa arvonnousu on keskimäärin yli 4%. Asuntojen arvonnousu kattaa noin 50% hissiremontin kustannuksista.

Asunto-osakeyhtiö Säästösilta Oy:ssä Oulunkylässä hissin jälkiasennus asettui osaksi laajempaa linjasaneerausta. Vuonna 1963 rakennetussa kolmikerroksisessa ja kahdesta talosta koostuvassa yhtiössä hissin hankkimisesta keskusteltiin silti useampaan otteeseen ennen päätöksen syntymistä.
– Linjasaneerausta miettiessämme päätimme tehdä kaiken tarpeellisen saadaksemme taloyhtiömme tälle vuosituhannelle, Säästösillan hallituksen puheenjohtaja Rauno Parkkila kertoo.

Hissiasiamies auttaa

Hissin hankkimisesta päätettiin ottaa selvää.
– Ensin juttelimme Koneen edustajan ja Helsingin kaupungin hissiasiamiehen kanssa. Hissiasiamies Simo Meriläisestä oli erittäin suuri apu. Hän tuli vaikka illalla keskustelemaan kanssamme, jos oli tarpeen ja neuvoi myös hissiavustushakemusten tekemisessä, Rauno Parkkinen kertoo.

Koneen toimesta asukkaat pääsivät katsomaan muita taloja, joissa on jälkiasennettu hissi. Se selvitti ajatuksia siitä, millaisen hissin Säästösillan asukkaat halusivat.
-Saimme selville, että meille oli mahdollista rakentaa jopa isoin mahdollinen jälkiasennettava hissi, kahdeksalle hengelle. Päätimme, että hissi on kaikille – sinne pitää mahtua rollaattorit, saattajat ja lastenvaunut, Rauno Parkkinen kertoo. Koneella oli paljon ehdotuksia ratkaisuksi.
-Hissi pystytään teknisesti asentamaan minne tahansa, mutta aina se ei ole käytännön syistä perusteltua. Sanoisin kuitenkin, että 95%:ssa taloyhtiöistä joku ratkaisu löytyy, Jussi Haapkylä kertoo.

Esteettömyys tuo avustuksen

Hissi ja esteettömyys liittyvät kiinteästi yhteen. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) tukee jälkiasennettuja hissejä 45%:lla kokonaiskustannuksista. Lisäksi tulee samansuuruinen esteettömyysavustus. Helsingin kaupungilta saa vielä 10% avustuksen jälkiasennettuihin hisseihin.
-Päätimme tehdä myös leikkipaikan pihalla esteettömäksi, saunaan tartuntakahvat lauteille asti, automaattisesti syttyvän valaistuksen, esteettömän pesuhuoneen ja molempien rappujen käytäviin pesupaikat, joissa voi pestä rollaattorin tai vaikka koiran ulkoa tullessa, Rauno Parkkinen kertoo muutoksista.
– Avustusten ansiosta tämä ei ole mikään hirveän kallis projekti hyötyyn nähden. Käytössä on selvinnyt, miten paljon esteettömyys helpottaa kaikkien elämää, Rauno Parkkinen sanoo.

Koneella esteettömyyteen panostetaan paljon.
-Teemme yhteistyötä urheilija Leo-Pekka Tähden kanssa ja hänellä on esteettömyyteen liittyen paljon annettavaa ja opetettavaa meille. Hänellä on kokemusta ympäri maailmaa, joten häneltä tulee aivan eri tasoisia näkemyksiä kuin oikeastaan mistään muualta, Jussi Haapkylä kertoo.

Hissin rakentaminen toi paitsi asumismukavuutta, myös valoisuutta ja avaruutta rappukäytävään. Kuva: Kone Hissit Oy.

Iso, mutta sujuva projekti

Hissin jälkiasentaminen oli iso projekti.
-Kun leikataan kolmen kerroksen pituudelta portaista puoli metriä pois, seinä isketään alas porraskäytävissä ja tehdään uusi seinä metrin kauemmaksi, niin eihän se hetkessä suju. Raput olivat kuitenkin käytettävissä koko ajan ja niissä oli turvakaiteet ja ulkoseinään laitettiin tilapäisseinä, Rauno Parkkinen kuvailee.

Säästösillassa oltiin hyvin tyytyväisiä Koneen toimintaan.
-He käyttävät aliurakoitsijaa, joka on erikoistunut jälkiasennushisseihin ja hoitaa rakennuspuolen. Koneelta tulevat sitten varsinaiset hissikuilut ja -koneistot, Rauno Parkkinen kertoo. Asunto-osakeyhtiö löysi suunnitteluarkkitehdin, jonka työ miellytti paljon.
-Meillä oli erittäin pätevä suunnittelija, Elina Saarisalo, hänen ansiostaan rappukäytävät tulivat niin hienoiksi. Rappukäytävän seinä oli alun perin pimeä betoniseinä, jossa oli puolimetriä korkea ikkunakaistale tasanteiden kohdalla. Nyt koko rappukäytävän seinä on lasiseinämää, ja lopputulos on valoisa ja avara, Rauno Parkkinen kertoo. Jälkiasennetun hissin voi sijoittaa monella eri tavalla.
– Oulunkyläläisissä rakennuksissa on aika paljon tilavia rappukäytäviä ja hissikuilu on usein saatu rappusten keskelle asennettua. On olemassa yhdeksän erilaista perustapaa sijoittaa hissikuilu, ja niistäkin on kohdekohtaisia sovelluksia, Jussi Haapkylä sanoo.

Kiistattomat hyödyt

Vaikka aluksi hissihanke herätti osassa Säästösillan asukkaita vastustusta, jälkeenpäin kaikki ovat olleet tyytyväisiä.
-Kun asiasta päätettiin, oli noin tusinan verran asukkaita, jotka tarvitsivat hissiä. Osa heistä olisi ilman hissiä jo muuttanut hissilliseen taloon. Hissi pidentää vanhusten asumisaikaa useilla vuosilla, Rauno Parkkinen kuvailee. Hissi ei kuitenkaan ole pelkästään vanhuksia varten.
-Vanhemman ei tarvitse miettiä viekö ensin lapset ylös ja hakee sitten vaunut ja ostokset. Sama pätee tavaroiden kuljetukseen, muuttoihin, ambulanssimiehetkin voivat työntää potilaan helposti kuljetuspaareilla kahdeksan henkilön hissiin. Hissistä on hyötyä nuorille ja vanhoille, Rauno Parkkinen korostaa.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Kone Oy

Share