Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset, Veräjämäki

Veräjämäen päiväkodeissa tutustutaan Itämereen

päiväkotilapsia askartelemassa

Teosten valmistelua Itämeri-näyttelyyn. Kuva: Maire Podra

Erasmus+ -hanke päiväkoti Veräjämäessä ja Pikku-Veräjässä tuo kestävän kehityksen luovalla tavalla varhaiskasvatukseen.

Päiväkotimme on mukana Euroopan unionin ja Opetushallituksen tukemassa Erasmus+ -hankkeessa. Pienimuotoisissa kumppanuushankkeissa voi testata, kokeilla ja kehittää erilaisia toimintatapoja ja menetelmiä ja luoda pohjaa yhteistyöverkostolle.  Meidän hankkeemme teemana on kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa. Hankkeessamme korostuu lasten luova ajattelu, tulevaisuuksien tutkiminen ja uusien ratkaisujen pohtiminen. Toimintamme keskipisteenä on aktivoida lasten ja aikuisten kestävyysajattelua.

Hanke alkoi 01.03.2023 ja päättyy 31.06.2024. Koordinaatiomaana toimii Suomi ja partnerimaat ovat Unkari ja Portugali. Suomessa toiminnassamme keskitymme Itämereen ilmiönä. Pidämme tärkeänä, että lasten luontosuhde ja tietoisuus esimerkiksi kiertotaloudesta ja luonnon moninaisuudesta vahvistuvat.

Hankkeemme huipentuu interaktiivisiin näyttelyihin osallistuvissa maissa; huhtikuussa Suomessa, toukokuussa Unkarissa ja kesäkuussa Portugalissa. Suomessa käytämme Helsingin kaupungin kestävää kehitystä vahvistavaa Kettu-materiaalia työmme tukena; nimeltään Kettu-kirja, Tutkien, seikkailen ja leikkien kohti kestävää tulevaisuutta. Ketut näkyvätkin näyttelyssämme. Interaktiivisuus tarkoittaa sitä, että näyttelyn vieras saa katsoa, kuunnella, koskea ja kokeilla näyttelyn teoksia.

Suomessa interaktiivinen näyttely järjestetään Helsingin Oulunkylän Seurahuoneella 08.–12.04.2024. Torstaina 11.4.2024 vieraamme Unkarista ja Portugalista tulevat katsomaan meidän näyttelyämme, ja hyödyntävät sitä heidän omassa maassaan järjestettävissä näyttelyissä.

Interaktiivisessa näyttelyssämme on mukana Oulunkylässä sijaitsevan päiväkoti Veräjämäen ja päiväkoti Pikku-Veräjän lapsiryhmien tekemiä Itämeri-aiheisia teoksia. Lapset ovat iältään 1–6-vuotiaita, mukana on esiopetusryhmiä, ruotsin kielikylpyryhmiä, 2–5-vuotiaiden ryhmiä ja alle 3-vuotiaiden ryhmiä. Koko toiminnassamme osana Erasmus+ -projektia on keskiössä ajatus, että teemme tätä lasten kanssa lapsille. Tämä on juuri niin pientä ja suurta kuin se lapsille näyttäytyy tai lapset sen kokevat ja ilmaisevat. Teokset ovat syntyneet erilaisten arjen toimintojen, kuten askartelun, leikin, laulujen ja teatterin puitteissa. Eri materiaaleja on käytetty monipuolisesti ja näyttelyssä on mukana myös digitaalisuutta, jota käytämme jo asteittain lasten kanssa varhaiskasvatuksessa.

Lauantaina 13.4. on Lasten lauantai ja avoimet ovet Oulunkylän seurahuoneella, jossa näyttelymme on myös mukana. Näyttelyyn järjestetään silloin opastus lapsille vanhempineen sekä näyttelyn teemaan sopivaa ohjelmaa.

Erasmus+ hankkeemme tavoitteet kytkeytyvät vahvasti Helsingin kaupungin näyttelyvarhaiskasvatussuunnitelman tavoitteisiin, joissa korostuu lapsen osallisuus ja toimijuus osana oppimisprosessia.

Teksti: Zyrone Gubis

Kuva: Maire Podra

Näyttelyn aukioloajat: https://www.hel.fi/fi/paatoksenteko-ja-hallinto/stadin-yhteisotalo-oulunkylan-seurahuone.

Share