Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylän toimijaverkosto – kansalaistoiminta vastaa ajan haasteisiin

Ihmisiä kokoontuneena keskustelemaan

Oulunkylän toimijaverkoston tapaaminen nuorisotalolla tammikuussa. Kuvassa ikkunaseinällä vasemmalta alkaen Elina Pentikäinen, stadiluotsi; Petri Pöyhönen, Oulunkylän yhteisötalo; Marja Markko, Oulunkylä-Seura; Ari Tuominen, LC Helsinki/Metsälä; Outi Mononen, Veräjälaakson Kohtaamo; Pekka Rintala, LC Helsinki/Metsälä ja Oulunkylä-Seura; Anne Merisaari-Varis, Oulunkylän Martat; Iisa Iso-Markku ja Mia Mod, Oulunkylän seurakunta; Teija Ågren ja Jan Blomqvist, OSSY ry. Kuvan ulkopuolella nuorisotalon edustajina mukana Marjo Sjöblom ja Tatu Falck.
Verkoston tilaisuuksiin ovat osallistuneet myös mm. IF Gnistan, Leikkipuisto Mäkitorppa, MLL Oulunkylä, Oulunkylän kirjasto, Oulunkylän koulujen vanhempainyhdistykset OIVA ry ja Wandy sekä Oulunkylän VPK.
Kuva: Pekka Rintala

Oulunkylän yhdistykset rakentavat yhdessä stadiluotsin tuella uudenlaista toimintaa alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja viihtyvyyden edistämiseksi.

Helsingin kaupungin strategisena tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Kaupunki haluaa tukea kaupunkilaisia ja paikallistoimijoita hyödyntämään asiantuntijuuttaan ja järjestämään omaehtoista toimintaa kaikkien kaupunkilaisten hyväksi. Koordinoivaa yhteistyötä sen edistämiseksi alueilla toteuttavat esimerkiksi alueiden yhdyskuntatyöntekijät ja stadiluotsit. Alueen yhdyskuntatyöntekijä ja stadiluotsi kutsui koolle maaliskuussa 2023 Oulunkylän toimijoita perustaakseen Oulunkylän toimijaverkoston.
-Verkosto lähti käyntiin siitä, kun juttelimme alueen stadiluotsin sekä Ossy Ry:n Teija Ågrenin kanssa Oulunkylän Puukoululla. Ogelissa ei ollut silloin tietääksemme säännöllistä verkostoa, ja ajattelimme, että laajempipohjainen alueellinen verkosto voisi tuoda lisäarvoa, tapahtumia ja muuta pöhinää Oulunkylään. Teija heitti tapaamisessa idean nimestä: Toimijaverkosto, joka kuvaa verkoston tavoitetta, toimintaa ja toimijuutta. Minusta nimi oli kuvaava ja otin sen käyttöön, kun kutsuin koolle ensimmäistä verkostokokousta, kertoo alueella toimiva yhdyskuntatyöntekijä Soile Atacocugu.

-Verkostossa ollaan itse toimijoita, eikä odoteta, että muut ratkaisevat haasteita tai toteuttavat toimintaa meidän puolestamme. Yhdessä tekeminen synnyttää osallisuutta, kun voi vaikuttaa siihen, mitä omassa lähipiirissä tapahtuu, ja tuottaa yhteistä hyvää itselle ja alueen asukkaille. Parhaimmillaan verkosto antaa synergiaetuja jäsenilleen, kun sen toimijat pyytävät toisiltaan apua ja tukea, ja järjestävät toimintaa yhdessä. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on toimia oulunkyläläisten hyväksi. ”Mielestäni kansalaisyhteiskunnalla on velvollisuus vastata ajassa ilmeneviin ongelmiin omalta osaltaan. Oulunkylän toimijaverkostossa organisoimme tällaista toimintaa käytännössä, verkoston jäsen Outi Mononen kertoo.

Toimijaverkosto kokoontuu muutaman kuukauden välein kiertävän puheenjohtajan valitsemassa paikassa. Tapaamisia pyritään järjestämään vuorokerroin päiväsaikaan ja työpäivän jälkeen, jotta mahdollisimman moni toimintaan osallistuva yhdistys voisi osallistua työskentelyyn. Toimintaan on osallistunut edustajia alueen urheiluseuroista, vanhempainyhdistyksistä, eri järjestöistä ja muista kansalaistoimintaa edustavista ja tukevista yhteisöistä.

Käsiteltävät teemat valitaan yhdessä ja tarvittaessa sovittujen toimien valmisteluun valitaan pienempi työryhmä. Alueella toteutettavien tapahtumien parempaa suunnittelua varten kootaan parhaillaan stadiluotsin tuella toimijaryhmän yhteistä kalenteria. Muita työn alla olevia aktiviteetteja ovat mm seuraavat kaksi toimintaa:

Oulunkylän nuorisotalon lauantai aukiolon pilotointi

Verkoston tapaamisissa nousi esille aikoinaan nuorisotalolla yhdessä järjestöjen kanssa ylläpidetyt nuorisokahvilat. Nyt lähdetään kokeilemaan mallia tämän päivän tarpeisiin muokattuna. Alustavasti onkin jo sovittu nuorisotalon aukiolosta syksystä alkaen kerran kuussa lauantaisin klo 17-22.

Pitkäjänteisen ja säännöllisen toiminnan toteutukseen tarvitaan henkilökunnan lisäksi joukko vapaaehtoisia, jotka ovat valmiit sitoutumaan mukaan toimintaan muutamana iltana vuoden mittaan. Verkoston tapaamisessa tehdyn ”sormiharjoituksen” tuloksena tavoite on minimissään 20-30 henkilön lista, eli työtä on vielä tehtävänä. Nuorten kannalta uskottavaa ja kiinnostavaa toimintaa varten kootaan ideoita – nuorilta itseltään.

Toimintaa pilotoidaan keväällä la 14.3. ja tarkemmat ratkaisut syksyn toiminnasta tehdään nyt saatujen kokemusten perusteella.

”Turvallinen aikuinen” -koulutuksen pilotointi

Työnimeltään ”Turvallinen aikuinen” projektin taustalla on mm. pohjoisten kaupunginosien alueella 2023 esille noussut koulukiusaaminen ja teeman parissa käynnistynyt asukkaiden ja yhdistysten aktiviteetti. Teema nousi esiin myös Oulunkylä-Seuran turvallisuuteen ja osallisuuteen kohdennetun asukaskyselyn yhteydessä: erityisesti Veräjälaakson vanhemmilta esitettiin toive nuorten kohtaamiseen liittyvästä koulutuksesta.

Lions Club Helsinki/Metsälän vedolla on keskusteltu aiheen parissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa ja nyt kootaan matalan kynnyksen koulutuspakettia vastaamaan tarpeeseen. Tarkoituksena on luoda kokonaisuus, jonka tuella vanhemmilla ja yleisemmin aikuisilla on mahdollisuus tunnistaa oma toimijuutensa. Tavoitteena on lopulta kehittää käytäntö, jossa aikuisten verkosto sopisi keinoja kiusaamistilanteiden ennalta ehkäisemiseksi ja kiusaamisesta kärsivien perheiden auttamiseksi.

Koulutuksen tavoitteita ja sisältöä kehitetään pienellä sparrailuryhmällä vielä huhtikuussa ja tavoitteena on käynnistää pilottiryhmällä koeajo vielä ennen lomakautta. Koulutuspakettia viimeistellään saatujen kokemusten pohjalla ja tavoitteena on laajempi käyttöönotto vielä tämän vuoden kuluessa.

Teksti: Elina Pentikäinen (elina.pentikainen@hel.fi) ja Pekka Rintala (pekka.rintala@iki.fi)

Kuva: Pekka Rintala

Share